Feil eller bare riktig!

Forleden kveld var jeg på Canis på foredrag med Tobias i fra SWDI og han satte i gang litt tankevirksomhet rundt sportrening og generell trening.
Og det var spesielt en ting jeg beit meg merke i……nemlig at for hver gang hunden gjør en «feil» så vil det øke sjangsene for at «feilen » gjentas, som f. eks å følge/vise interesse for sporkryssninger. Han mente at det ikke var nødvendig å trene kryssning, bare ta en sjekk innimellom.
Her håper jeg at jeg ikke har tråkka skikkelig i baret da Guinness fikk sporkrysninger allerede i våres. Dette skal nå herved legges på hylla. Videre sa han at en hund som er supermotivert i sporet sjelden velger å ta ett annet spor. Da får man «gratis» at hunden følger sporet «sitt» og ikke bare plukker opp ett hvert nytt spor som krysser, det være seg av folk eller vilt.
Tobias sa også på foredraget at man ikke skal stole på hunden, men det gjaldt nok på innlæring!

På bildet ovenfor ser dere min blandingshund som her går spor 13år gml. Hun var naturlig dyp i søket og hadde stor sporinteresse, noe mindre interesse for gjenstandene i sporet. Jeg stolte alltid på henne i sporet….men hun var ikke godt grunninnlært i sporing, desverre, så for henne eksisterte det ikke spor på fast underlag, da gikk hun sporoppsøk i kantene:P  hun var konge på sporing i vegetasjon 🙂
Hun hadde nok det rette «drivet» for spor. Hvor god hun kunne ha blitt får jeg aldri vite da hun ikke ble satt på de største utfordringene 😦
Men jeg erfarte at måten å lære inn spor kanskje ikke var kjøre de for høyt, jeg vil gjerne kunne henge på i lina.

Nåvel, det var ikke bare spor jeg ville skrive om nå. Det var heller om tenkningen rundt det med når hunden gjør feil(fordi vi gjerne legger feller for den) om det vil være en «fare» for at feilen gjentar seg!

Min filosofi er der at jeg ønsker at hunden min gjør rett hele tiden og belønne den for det, også belønne den når den velger rett:) Ta ynsgte her, hun lar seg lett avlede av bevegelser når vi trener fokus om hun da snur seg og titter men snur seg raskt tilbake vil jeg heller belønne henne for å gi meg fokus enn å korrigere hennes dropout. I prinsippet har jeg jo sluttet å bruke korreks, og det føler jeg er veldig forenlig med teorien ovenfor.
Dette gjelder spesielt i innlæring og videreutvikling av øvelsen dekk, her kjører jeg hardt på belønning 🙂

Legger ved ett bilde her av Guinness som får prøve seg på grusspor i fjor høst 🙂

Denne fine sporselen som hun skulle vokse i er nå historie, hun tåler ikke å ligge med noe på seg så den ble bitt i biter i sommer !

Dette innlegget ble publisert i NRH, RIK. Bokmerk permalenken.

2 svar til Feil eller bare riktig!

 1. Du har jo gode sporhunder!!

 2. Tone sier:

  Tror ikke du skal være redd fordi du har trent krysninger. Det fins mange veier til målet og min erfaring er at har man en god hund, vil det «meste» av metoder funke/føre til godkjenning.

  Men er enig i at å bevisst la hunden gjøre feil, kanskje ikke er så lurt. Tror hunder lærer best av å gjøre rett, mange ganger, men gjerne med mer og mer utfordringer. Det er ikke farlig om hunden gjør en feil eller to… men når feila blir mange er «noe» galt, og man bør finne ut andre måter å gjøre tingene på.
  Men kanskje noen hunder lærer av feile, hvis feilen fører til noe ubehagelig, feks å ikke finne slutten…? Men selv da, er det jo mest læring i å gjøre rett, gang etter gang, etter gang etter gang. Men samtidig tror jeg vi må tørree å utfordre hundene på sporet, man må bare passe på å gjøre det på en sånn måte at hunden allikevel, sannsynligvis, lykkes!

  For andre hunder er det «belønning nok» å følge sporet, uansett om det er rett spor eller en krysning. For slike hunder er det sikkert lurt å ikke trene for mye på krysninger (som blir feil, eller andre feil). Men man bør jo gi hunden erfaringer og krysninger kan trenes på lett måte (i starten ivertfall) eller man kan gjøre det vanskelig (for vanskelig) for hundene.

  Lykke til med treningen Heidi – det går rett vei dette 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s