RIP FANTA

Født: 15.05.97
Død: 10.12.2010
Rase: Schæfer/Labrador
HD: A

Resultater:
A-godkjenning sommer 2004
1.Re sommer 2006
2.Re sommer 2007
3.Re sommer 2008

Fanta ble pensjonert fra tjeneste i juli 2009

Nå var det ikke til å unngå lenger, Fanta måtte få slippe før smertene og kreften tok overhånd. I sommer fjernet vi en stor svulst som lå  på brystet rett bak albuen. Den var målt til 9x7x5cm, men godartet. Hun hadde jurene fulle av svulster så at hun hadde kreft var vi ikke i tvil om.
Denne avgjørelsen har jeg grua meg til i mange år, ja helt fra hun var 8,5 år og spondylose ble funnet. Hun hadde bare 4 friske ryggvirvler dengang. Men med smertestillende i noen år så jobbet Fanta på. For Fanta så var det søk som ga mening.  Hun engasjerte seg ikke i noe annet. Hun var egentlig ikke sosial, men folk fikk klappe henne inne. Ute ville hun gjøre andre ting. Hun kunne gi ett inntrykk av å være «dau» da hun ikke engasjerte seg i noe untatt når hun fikk kommandoene som betydde, ut å søk etter en ting eller menneske enten via spor eller overvær 🙂 Da spratt øra opp, kroppen kom i beredskap, halen begynte å bevege seg forventingesfult og musklene skalv om hun ikke kunne sette i gang umiddelbart. Lyd hadde hun ikke, det kunne komme en startlyd i runderinga om hun var veldig frustrert. Hun var en fin hund å jobbe med, desverre så viste jeg litt for lite av hvor mye man kunne utvikle søket til hunder da Fanta var under opptrening. Og samtidig med at vi kom sendt i gang, fikk vi aldri utviklet Fanta’s sporpotensiale.

Det er vanskelig å slutte å skrive når man skal oppsummere en slik hund. Men om noen fortsatt skulle være i tvil…hun var en ENER!!!

Fanta kom til oss i februar 1999, omplassert gjennom kjemp for dyrene i Trondheim. Jeg har alltid vært svak for blandingshunder og ville gjerne ta meg av de som ingen kan ha. Fanta var og er en pinnehund, men jeg så også tidlig at hun viste ingen tegn på stress som jeg hadde hørt at pinnehunder gjerne hadde. Hun er rolig inne og tar alle miljøpåvirkninger med åpent sinn. Fin med barn og andre dyr, ja ikke katter da. Katter hører hjemme i trær mener hun.

Hun har en stor jakt- og kamplyst. Og med dette har det blitt stor figurantdrift. I 2002 begynte jeg for alvor å se at Fanta hadde bra arbeidskapasitet, hun ga aldri opp med å lete etter ballen eller pinnen som ble kastet ut i terrenget og hvor hun ikke fikk se hvor den landet. Jeg så også at hun søkte av området veldig systematisk og derfor alltid fant gjenstanden på egen hånd. Så da meldte vi oss på Sølenkurset, på runderingsgruppa. Dette var ei lærerik uke for oss ferskinger, lærte mye om positiv trening og belønninger. Fikk også høre at å konkurrere i bruks kunne jeg bare glemme siden jeg har blandingshund, men de tipsa meg om å kontakte Norske Redningshunder i mitt distrikt.

Kontaktet NRH uniddelbart etter hjemkomst og startet for fullt med utdanning av Fanta våren 2003. I oktober 2004 ble hun godkjent redningshund sommer og vi besto 1.re sommer 2006. Og har vel planer om å prøve oss på 2.re nå i sommer. Det som kan stoppe oss er at hun har spondylose, på røntgen i jan.06 var det kun 4 friske hvirvler mellom skuldre og halerot. Hun går nå rhimadyl og fungerer som bare det:-) Tiden får vise….hun skal ihvertfall få være aktiv så lenge hun selv ønsker det!

Ja, nå er det mai 2007 og Fanta er like «frisk»!!! Vi kommer til å gå opp til re-godkjenning i sommer. Hun er full av arbeidslyst enda og iveren er det ingenting å utsette på. Er kanskje mer engestelig for kondisjonen hennes men hun er skikkelig grunntrent så jeg tror det blir lett å trene kondisen hennes. Vi har begynt med sykkelturer nå, begge hundene er med på det. Jeg har de løse så de intervalltrener seg selv, alt fra lett trav ved siden av meg til et lite spurtoppgjør!!! Det er Vani som vinner spurtene nå, desverre så har ikke Fanta den hastigheten som hun hadde for 2 år siden, skulle vel egentlig bare mangle med den ryggen. Jeg frykter ikke at vi ikke skal klare tidskravet på sporet og runderingen. I fjor gikk vi 100m sporoppsøk, 1km spor og plukket alle gjenstander (4) + slutt på 18min, vi har 40min tror jeg. Det samme gjelder runderingen, med pause brukte vi i underkant av 30min, her har vi og 40min som grense.

Nå skriver vi november 2008 og Fanta besto sin 3.re-godkjenning i sommer. Det er andre gang hun består både sporet og runderingen på første forsøk. Forskjellen denne gang var at jeg pauset Fanta mye på runderingen så vi endte på 36min. Ikke langt unna de lovlige 40min. God timing får en vel si:-) Hun er fortsatt «fit for fight» og nå har hun ikke engang gått på medisin siden i august, men humøret hennes er på topp!! Noe dårligere hørsel har hun fått, men jeg har kjøpt fløyte og den hører hun. Jeg har vel sagt at dette er Fanta’s siste sesong som redningshund siden diagnosen i -06, nå vet jeg sannelig ikke hvor lenge hun har tenkt å holde på. Hun har den posisjonen at det er hun som bestemmer dette. Foreløpig viser hun ingen tegn på at hun vil bli pensjonert!

Nå er vi i august 2009 og det ble ikke helt slik som Fanta ville. Pga sterkt nedsatt hørsel og noe nedsatt syn ble hun tatt av lista i sommer. Hun synes vel ikke selv at dette er til hinder for henne, men jeg orker ikke gå på aksjon med en hund som ikke hører meg. Hun fikk en god siste aksjon, søk i tre dager. Første søksdag var om natta og hun dro alltid ut i forkant av meg og kartleser og kom alltid inn i sporgata bak oss, så hun hadde sin løsning på hvordan finne igjen meg. Likevel synes jeg ikke det er riktig ovenfor det arbeide vi skal utføre at jeg går med en dauhørt hund. Fanta får fortsatt bli med på trening i blandt og det elsker hun:) Så nå er vel min oppgave å gi henne så bra pensjonisttilværelse som mulig. Og det innbefatter jobbing, eller bruk av nese:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s